מרכזי גמילההתמכרויות מסוגים שונים (לחומרים או להתנהגויות) דורשות לא אחת קבלה של עזרה מקצועית ושל טיפול מיומן בתהליך הגמילה על מנת לסייע לאנשים להיפטר מההרגלים המזיקים והמסוכנים המלווים את ההתמכרויות.

כיום ישנן שיטות רבות לגמילה מהתמכרויות, אולם עדיין לא הוכחה היעילות של שיטה זו או אחרת. יחד עם זאת ניתן לראות כי רוב הטיפולים בהתמכרויות מתמקדים בשני דברים עיקריים- גמילה פיזית ושיקום פסיכולוגי- סוציאלי, אשר מאפשרים לאדם המכור לחזור אל התלם ולתפקד באופן נורמטיבי, ובכך בעצם לצמצם את הסיכון שהוא יתמכר מחדש.

בארץ קיימים לא מעט מרכזי גמילה מהתמכרויות שמציעים עבור המטופלים שירותים שונים ומסגרות מיוחדות, הכול בהתאם לסוג ההתמכרות, למידת החומרה שלה, לגיל של המטופלים ולניסיונות בעבר של טיפול בהתמכרויות. למשל ישנם מרכזי גמילה מעישון, מרכזי גמילה מסמים, מרכזי גמילה מאינטרנט ועוד. מרכזי גמילה כוללים מגוון רחב של מקומות ומסגרות שבהם ניתנת העזרה בדרכים ייחודיות. להלן הסוגים השונים של מרכזי גמילה למכורים:

תחנות ייעוץ וטיפול

תחנות אלו מציעות שירותי ייעוץ וטיפול לאנשים המכורים לחומרים נרקוטיים, בדומה למרכזי גמילה מסמים ואלכוהול. התחנות מעניקות טיפולים פרטניים, טיפולים קבוצתיים או טיפולים משפחתיים במטרה ללוות את מהלך ההתמודדות של הנגמל עם השימוש באותם החומרים. האנשים המכורים אשר מגיעים לקבל טיפול וייעוץ בתחנות אלו זוכים לחיסיון ולאנונימיות מוחלטת, כך שהם יכולים להרגיש נינוחים ובטוחים לעבור את התהליך בשלמותו.

מסגרות שיקום

החלק הראשון בתהליך גמילה מהתמכרות הוא הגמילה הפיזית. מסגרות שיקום אשר מלוות את תהליך הגמילה נותנות חשיבות רבה לחזרה לתפקוד הרגיל של הנגמל. מסגרות השיקום מעניקות טיפולי פסיכולוגיים באופן פרטי לכל נגמל ונגמל או יחד עם המשפחות שלהם.

יחד עם הטיפולים הנפשיים, מסגרות אלו מעניקות עזרה בהשתלבות בתחום הלימודים ובשוק העבודה. חלקן של מסגרות השיקום מופעלות כמרכזי גמילה שבהם ניתן לקבל טיפולים יומיים, וחלק מהמסגרות פועלות כקהילות טיפוליות במעגל סגור (כפר גמילה) אשר מונעות את חזרתם של הנגמלים להשתמש שוב באותם חומרים ממכרים.

מוסדות גמילה גופנית

כאשר ההתמכרויות מגיעה לדרגות חומרה גבוהות יש צורך לעבור תהליכי גמילה באשפוז מלא. מרכזי גמילה מן הסוג הזה נותנים הזדמנות לנגמלים לעבור את התהליך יחד עם ליווי רפואי ונפשי, ולקבל הכנה לתקופה של ההתאוששות נפשית ופיזית מהגמילה.

קבוצות תמיכה ועזרה עצמית

מרכזי גמילה מקיימים גם קבוצות תמיכה ועזרה עצמית אשר מציעות שירותי ייעוץ ותמיכה לאנשים המכורים ולאלה שהצליחו להיגמל, ואפילו לבני המשפחות שלהם. בין קבוצות התמיכה האלה נמצא ארגון "אלכוהוליסטים אנונימיים", ועל פי רוב נשמרת האנונימיות של המכורים אשר נמצאים בתהליך.

אנשי הצוות

אנשי הצוות שעובדים במסגרות של מרכזי גמילה מהתמכרויות אלו הם רופאים, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים אשר שומרים בקפדנות יתרה על הקוד האתי בין מטפל לנגמל, על הקשבה, על כבוד הדדי, על מתן עזרה, על גבולות ברורים מאוד בין מטפל לבין נגמל ועל האנונימיות של הנגמלים. אנשי הצוות אשר עובדים במרכזי גמילה מחויבים לעמוד בדרישות המקצועיות של משרד הבריאות, והם נבחרים בקפידה כדי להעניק לנגמלים את הטיפול הטוב והאיכותי ביותר, גם במישור המקצועי וגם במישור האישי.

כל אדם אשר נמצא בתהליך של גמילה מתקדם באופן שונה מחברו שגם נמצא באותו תהליך. אנשי הצוות מודעים לשוני שקיים בין הנגמלים ויודעים שמה שנכון לאדם אחד לא תמיד יהיה מתאים לאדם אחר. מסיבה זו הצוות המקצועי שעובד במסגרות של מרכזי גמילה צריך להיות בעל ניסיון רב וצריך לדעת להבחין מהם הצרכים של כל הנגמלים בכל שלב בתהליך הגמילה, ולפיכך גם להתאים תכניות טיפוליות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן